Да се разходим по света: къде се бягат маратони при – 40°С?

Този път ви представяме едни от най-предизвикателните и изпитващи лимита на човешкото тяло състезания, провеждани при екстремно ниски температури. Макар често температурите да са доста под нулата, тези състезания се радват на все по-голям интерес.

Какво си представяте, когато чуете за Северния полюс? Голяма бяла ледена повърхност и бели мечки. А, когато чуете за Южния полюс? Голяма бяла ледена повърхност и пингвини.

Напълно сте прави, но има и една група хора, “порода бегачи”, които също се навъртат там. Те са от онези бегачи, на които не им стигат маратоните и ултрамаратоните из градовете и по планините, и търсят по-екстремни състезания.

Нека оставим шегата настрана и кажем, че културата на физическа активност и участия в маратони все по-смело си проправя път. Все повече хора застават на старта в масовия бягания и това им доставя удоволствие.

Да се бяга в Лапландия или на Южния полюс не е невъзможно и много хора го правят. Всъщност усещането за студ е свързано и с други фактори, освен минусовите температури, а ако имате добра екипировка и прилична подготовка, няма от какво да се страхувате. Интересът към такъв род състезания става все по-голям и местата обичайно са заети за следващите две години. Ето за какво става въпрос – представяме ви някои от най-интересните ледени състезания.

The Antarctic Ice Marathon (Антарктически леден маратон)

Той се провежда само на няколкостотин километра от Южния полюс и е записан в Книгата на рекордите “Гинес”, като най-южния маратон на планетата. Температурите обичайно са около -20°С и често са придружени от поривите на ветровете Катабатик. Дистанцията е класическата маратонска от 42,195 км, но може да запишете и полумаратона, наречен the Frozen Continent Half Marathon.

Къде: Южния полюс

Кога: декември

Дължина: 42 / 21 км

Температура: -20°С

Следваща дата: 13 декември 2023 г.

The Antarctica Intercontinental Marathon (Антарктически междуконтинентален маратон)

Антарктическият междуконтинентален маратон е първият маратон от World Marathon Challenge*. Провежда се на ледената писта Novo. Събитието е по маршрут, измерен и одобрен от Федерацията по лека атлетика на Антарктика (AAF) и се състои от осем обиколки от 5,25 км. За тези, които предпочитат по-къси дистанции, могат да стартират на 21 км или 10 км.

Къде: Южния полюс

Кога: януари

Дължина: 42 / 21 км

Температура: -25°С

Следваща дата: 31 януари 2023 г.

Antarctica marathon & half-marathon (Антарктически маратон и полумаратон)

Провежда се през месец март. Това събитие е толкова популярно, че местата са разпродадени за две години напред и може да кандидатствате едва за 2025 година. Все пак организаторите ви приканват да се запишете в листата на чакащите за 2023 и 2024 година.

Къде: Южния полюс

Кога: март

Дължина: 42 / 21 / 10 км

Температура: -25°С

The Antarctic Ice Ultra 100 (Антарктическа ледена ултра 100)

При този ултрамаратон  бегачите изминават 100 километра в континенталната част на Антарктида, на няколкостотин километра от Южния полюс. Събитието е единствено по рода си и е в списъка с едни от най-трудните ултрамаратони в света.

Състезателите правят 4 обиколки по 25-километрово трасе, разположено на средна надморска височина от 900 метра, при температура около -25°С. Тук, разбира се, състезателите също се “радват” на ветровете Катабатик, но и на дневна светлина през цялото време.

Къде: Южния полюс

Кога: декември

Дължина: 100 км

Температура: -25°С

The North Pole marathon (Маратон на Северния полюс)

Естествено, има леден маратон и на Северния полюс и той се слави като най-студения маратон**. При него, освен че обичайните температури от порядъка на -40°С, заради поривите на вятъра, могат да паднат до -60°С, бегачите са застрашени и от внезапно нападение на бели мечки. За да се намали този рист, около трасето е разположена въоръжена охрана, чиято работа е да държи местните четириноги обитатели на разстояние. Бягането се провежда на около 4 км от Северния полюс, върху лед с дебелина между 2 и 4 метра.

Къде: Северния полюс

Кога: април

Дължина: 42,195 км

Температура: -40°С

Следващо издание: 10 април 2023 г.

The Polar Circle Marathon (Маратон на полярния кръг)

Този маратон се провежда в Гренландия. През 2023 г. на 28 октомври ще бъде стартът на маратона – 42,195 км, а на 29 октомври – на полумаратона от 21,098 км. Контролните времена са съответно 7 и 4 часа. Ако завършите и двата старта, получавате приза Polar Bear Challenge finisher!

Къде: Гренландия

Кога: октомври

Дължина: 42 и 21

Температура: -20°С

Следващо издание: 28, 29 октомври 2023 г.

The Frozen Lake Marathon (Маратона на замръзналото езеро)

Този маратон се провежда в Норвегия, на повърхността на замръзналото езеро Tisleifjorden и е отворено за всички желаещи, но има лимит от 500 участника. Състезателите правят съответно една или две обиколки по 21 км. Организаторите с гордост предлагат “най-гладкото” бягане в света и преживяване като никое друго. Стартът е на 190 км от Осло.

Езерото се намира на 819 м н.в., в по-голямата му част ледът е с дебелина от 80 см и издържа 30 тона. На него се провеждат тестове на различни превозни средства, включително камиони.

Кога: март

Къде: Tisleifjorden, Gol, Norway

Дължина: 42 / 21 км

Температура: -20°С

Следваща дата: 26 март 2023 г.

The 6633 Arctic Ultra (Арктически ултрамаратон 6633)

Какво ще кажете за ултрамаратон, започващ в Юкон, Канада и достигащ до Туктуяктук на брега на Северния ледовит океан? Името на този ултрамаратон идва от факта, че трасето преминава през Арктическия кръг, който има координати 66° 33′ 39″.  Температурите обикновено се движат в границите между -30°С и -40°С, но се е случвало да достигнат и до -52°С , както през 2008 г. Тогава температурите не само паднали рекордно, но и преминавайки през отделни участъци, участниците били „ударени” от такива пориви на вятъра, които свалили температурата на места до -78. По време на този ултрамаратона обаче е не само ултрастудено. Участниците пренасят сами цялата си екипировка, включително храната, по маршрута. На чекпойнтовете, които са през 70-80 км, участниците могат да получат само гореща вода.

Къде: Юкон, Канада

Кога: февруари

Температура: -40°С

Дължина: 193 км, 402 км и 612 км

Следващи дати:

10 февруари 2023 – The 6633 Arctic Ultra: Yukon Edition (193 и 402 км);

23 февруари 2023 – The Classic 6633 Arctic Ultra (193 и 612 км);

Beyond The Ultimate – Ice Ultra (Отвъд границите: Ледения ултрамаратон)

Това е ултрамаратон с дължина от 230 км, провеждан в Лапландия, Швеция. Преживявайки дневни температури до -40 градуса, участниците ще трябва да се придвижват през снежни полета, арктическа тундра и замръзнали езера. Суровите условия на Арктическия кръг поставят на изпитание едновременно физическата и психическа издръжливост.

Състезанието има 5 етапа и продължава 7 денонощия, в които светлите часове са само 8. Ако ще участвате, знайте, че състезанието е selfsupported (сами носите багажа си), а нощувките са в палатки и хижи.

Кога: февруари

Къде: Лапландия

Дължина: 230 км

Температура: -30°С

Следваща дата: 21 февруари 2023 г.

*World Marathon Challenge: да се пробягат 7 класически маратона на седем континента за 7 последователни дни, състезанията са точно определени и са както следва, на: Антарктида, Африка, Австралия, Азия, Европа, Южна Америка и Северна Америка.

** Всъщност почти всички състезания на двата полюса претендират да са “най-студените”, просто защото при определено стечение на метеорологичните условия, температурите могат да паднат значително.

Най-важно за всички тези състезания е да поддържате постоянно нормална телесна температура, като не допускате нито да загреете прекомерно и да се изпотите, нито да ви е прекалено студено. Наличието на известен предишен опит в бягане по леден/снежен терен при температури от -25°C, с облеклото ви за полярните кръгове, очевидно би било полезно, но вероятно не е приложимо за хора, които живеят в по-умерен климат. В резултат на това някои състезатели са измислили иновативни начини за подготовка за състезанията в мразовити условия. Тези методи варират от бягане по плажен пясък, до трениране на бягащи пътеки във фризери.

Пътувайте спокойно и приятно с подходяща застраховка.

Виж още: всички онлайн застраховки, предлагани от Boleron