Най-добрите европейски дълги преходи

Този път ви представяме дълги пешеходни маршрути в Европа, които са изпитание за духа и тялото. Те може да продължат дни или седмици и да донесат така жадуваните мир за ума и храна за душата.

Вглъбени в ежедневните проблеми и влагащи силите си в своята целеустременост, често стигаме до точката, в която да си кажем “стоп”. Моментът, в който си зададем въпроса нужно ли е да бързаме  толкова, често се оказва добър рестарт в живота. Рестарт, породен някъде в кътче на мозъка, което чака своя момент, и който ще досене не само ред в мислите ни, но и ще възроди духа ни.

Често в такива моменти решаваме да се откъснем от обичайната среда и да поемем в някаква нова посока. А една отлична възможност, с особен вид очарование, крият дългите пешеходни преходи. Сетивата се пробуждат отново от спиращи дъха гледки, мирис на билки, свеж планински полъх или освежаващ дъжд.

Преходите по дълги и разнообразни маршрути може да продължат няколко дни или дори седмици и да донесат така жадуваните мир за ума и храна за душата.

В Европа вече е налице голямо разнообразие от маркирани дълги пешеходни маршрути, които са изпитание за духа и тялото, заради дължината си – върви се дълги часове дни наред.

Решихме да ви представим 9 изключително красиви дълги маршрути в Европа, по всеки от които е възможно и настаняване за нощувка. Разбира се първо ще представим Пътя на пътищата.

Камино де Сантяго

Камино винаги е бил много повече от пешеходен преход от точка А до точка Б. Пътят на Св. Яков не е единичен маршрут, а система от поклоннически пътища. Или това са различни варианти на придвижване от френските Пиренеи до катедралата в Сантяго де Компостела. 

Този най-популярен маршрут е дълъг около 800 км. Любопитен факт е, че сертификат за завършен Камино се издава при изминати поне 100 км от който и да е от официалните пътища. Затова често хората изминават само последната част от Френския маршрут – от град Сария, в Галисия – до Сантяго де Компостела.

В своята пълна версия Френският път (Camino Frances), като вариант на Камино, се изминава за около 5 седмици, а дневните преходи са от по 20-25 км. Той прекосява Пиренеите, селцата на Навара, лозята на Ла Риоха и платото на Кастилия.

Живописният португалския крайбрежен маршрут Camino Portugués

тръгва от Порто. Той е с по-малко хълмисти участъци и е смятан за най-живописен. Може да бъде изминат за две седмици. Често е препоръчван за тези, които искат по-малко хора на пътя, очароващи гледки и почти равен терен.

Най-дълъг е маршрутът Vía de la Plata (The Mozárabe-Via de la Plata Way), който започва в Алмерия, Южна Испания, и е с дължина от 1300 км.

Пътят през Пенините, Великобритания

С дължина от 430 км, това е най-популярният пешеходен маршрут на Острова. Началната му точка е от област Пик в Дербишър, а финалната е до границата с Шотландия. Веригата Пенини се състои от хълмове и ниски планини и е сред най-живописните в страната. Наричат я “гръбнакът на Англия”.

Ще ви отнеме около 3 седмици, ако решите да изминете целия маршрут, който криволичи през пусти местности, пресича красивите долини на Йоркшир и като цяло може да се насладите на класически британски пейзажи и провинциален чар.

Изминаването на толкова километри сред спокойствието и уединението, което природата дава, ще ви донесе усещането за достигане сърцето на Англия. Хълмовете са по-скоро гостоприемни, а най-високият връх от веригата е на 893 метра н.в.

Ходенето по този макар и хълмист терен не е толкова трудно, освен ако не завали,… което обаче със сигурност ще се случи. Но пък така ще имате възможност да опознаете британското време, за което местните толкова обичат да говорят. Може дори да усетите близък британския хумор, а под влияние на климатичните условия и сами да станете автори на анекдоти за времето, времето и туристите и всякакви варианти на шеги, свързани с време, туризъм и мокри дрехи. Но вярваме, че ще тръгнете подговени, а да не забравяме, че и по този маршрут настаняването и съвсем възможно и гостоприемно.

Дингъл, Ирландия

Дингъл е кръгов маршрут в графство Кери в Югозападна Ирландия, с дължина от 180 км. Започва в град Трали и следва обичайните за страната тесни пътища. След като стигне крайбрежието, се насочва към скалите край град Дингъл, на който е кръстен и полуостровът, който пътят обикаля.

Наричат прехода “преход по края на Европа”, тъй като се простира в западната част на Ирландия. Този маршрут предлага запомнящи се гледки от зелени хълмове, пясъчни брегове и Атлантическия океан. Очарованието на природата обаче ще може да комбинирате с типичната ирландска култура – пъбове, морска храна и бира, на които да се насладите в края на всеки ден ходене.

Лехвег, Германия и Австрия

Преходът е дълъг приблизително 125 км и за оптимално преминаване, може да се раздели на 15 отделни сегмента.

Той минава през един от последните останали диви речни пейзажи в Европа, следвайте река Лех от извора й близо до езерото Формаринзее в Лех ам Арлберг (на 1793 м надморска височина), до водопада Лех във Фюсен, в региона Алгау в Германия. Удостоен със званието „Пътека с водещо качество – най-доброто от Европа“.

Лехвег е умерено труден маршрут и не изисква алпийски опит. В зависимост от състава на етапите обаче, в някои от дните може да се наложи да бъдат изминати повече километри.

Освен че ще ви предложи замъци и алпийски езера, маршрутът минава през Националния парк Tiroler Lech и приказните му поляни, тюркоазени езера и диви кози. В близост до Фюзен се намира прочутият замък Нойшванщайн.

Пътя на императорската корона, Австрия

Като планинска страна, Австрия предлага множество дълги и къси маршрути, като например Пътя на императорската корона. Това е кръгов преход в масива Wilder Kaiser в Тирол, който се изминава за 5 дни. Не е високопланински – минава основно през гори и пасища.

Пътят е дълъг 65 км и започва в Гоинг, близо до Китцбюел. Гледките и теренът се променят, но всички са с неотменимия чар на Тирол. Така че това е добър вариант за тези, които не искат да катерят Алпите.

Романтичния път, Германия

Най-популярният маршрут в Германия е “Романтичният път”. Той започва от Вюрцен и стига до Фюсен. На немски се нарича “Romantische Straße”. Маршрутът е дълъг около 350 километра. Има няколко важни спирки като Вюрцбург, Ротенбург об дер Таубер, Аугбург, приказният замък Нойшванщайн и Фюсен. Всички градчета и селца, през които преминава, са изключително интересни.

Възниква като идея през 50-те години на 20 век. Малко след края на Втората световна война основната цел е да се погледне на Германия по друг начин – с красива природа, история, замъци, църкви и романтично настроение.

Алта Виа 1, Италия

Италия, която свързваме с голяма доза романтика, заслужава да бъде измината пеша надлъж и шир, но сега ще се спрем на една основна възможност на север – Алта Виа 1 в Доломитите, една от най-красивите части на Алпите.

Маршрутът започва от Лаго ди Брайес в Южен Тирол и завършва в Белуно. Дължината му е 120 км и е съставен от 10 етапа, но може да бъде съкратен.

Макар да е по-предизвикателен и да изисква по-добра физическа подготовка, Алта Виа 1 предлага неповторими гледки на характерните остри, носещи драматизъм върхове на Доломитите, но преминава също и през поляни, с пасящи овце, край езера и дори покрай исторически бойни полета от Първата световна война.

Когато сте достигнали южната му част, може да се направи преход в Умбрия – от Асизи до Сполет. Този преход минава през средновековни градчета и цветни пейзажи. Може да си направите и още един красив преход: през Тоскана – от Флоренция до Сиена.

Рота Висентина, Португалия

Рота Висентина е цяла мрежа от пътеки в Югоизточна Португалия с дължина 400 км. Започва от Сантяго до Касем и стига до нос Св. Винсент, който е най-югозападната част на Европа. Почти целият път минава покрай крайбрежието.

Най-известната част от него е Пътят на рибаря, който е 4-дневен преход от Порто Ково в Алентежу, до Одесейши в Алгарве. Пълен е с великолепни гледки на отдалечени и плажове, селца и градчета, назъбени скали и поля с диви цветя.

Ликийският път в Турция

Маршрутът започва от Фетие и завършва близо до Анталия. Дълъг е 540 км и носи името на древната област Ликия. Ликийският път следва стари римски пътища по крайбрежието на Средиземно море, а от другата страна се издигат склоновете на планината Тавър. Редуват се гледки на блестящи тюркоазени морета, високи върхове, каменни гробници в скалите. Огромни плажове и отдалечени села ще осигурят зашеметяващ фон за вашето изследване на един от най-интригуващите региони в древния свят – Ликия.

Ликийският път може да се измине за около месец, като може да направите прехода през всички сезони, но лятото не е препоръчително, заради жегата. Пътят минава през селца, в които може да се настаните, но ако предпочитате да не харчите много пари, може да къмпингувате по цялото трасе.

Пътувайте спокойно и приятно с подходяща застраховка.

Виж още: всички онлайн застраховки, предлагани от Boleron