Люлките, които изстрелват адреналина до небето

Ще ви разкажем за няколко вълнуващи дестинации, които със сигурност ще направят вашата ваканция незабравима.

Всички имаме спомени като деца от люлките, закачени на дърво и от люлките в любимия лунапарк. Спомените връщат усмивка и незабравима емоция за свобода и порив за летене като птиците. Вече пораснали, само поглеждаме завистливо към децата, люлеещи се на детската площадка. А защо да не върнем усещането за безгрижно детство, като си позволим малко лудост? Или пък много лудост? Оказва се, че на много места по света са помислили за хората, които не се страхуват да бъдат отново деца и да се хванат здраво за адреналина. Ето защо решихме да ви разкажем за няколко забележителни люлки. Някои от тях ще ви изпратят към облаците със 130 км/ч, с други ще се озовете на 70 метра навътре над пропаст, чието дъно е 700 метра надолу в нищото. Дори само мисълта за тях ще ви спре дъха. Вижте ги:

Yunyang Longgang Cliff Swing, Китай – най-голямата и най-бърза люлка в света

Тя е най-масивнта, най-високата и едновременно с това най-бърза люлка се намира в Китай и приема посетители от 2020 година. Люлката е кацнала върху висока почти 700 м тясна скала в геоложкия парк Longgang. Арката е с височина 100 метра. Люлката е просто гигантска и ще ви изстреля във въздуха с над 130 километра в час, навлизайки на 70 метра над каньона, а махалото може да се изправи до ъгъл от 90 градуса! Само да не получите паник атака!

На всеки 4 месеца люлката премина през проверки за сигурност и по спецификация може да издържи на на гръмотевици, на земетресение с магнитуд 10, както и да устои на пориви на вятъра до 165 километра в час.

Durban’s Big Rush, Дърбан, Южна Африка – най-щурата въжена люлка

Настанихте ли се удобно и стабилно? Ще ви разкажем за най-откачената въжена люлка в света. Durban’s Big Rush се намира на стадион Моузес Мабхида в град Дърбан (Durban), един от най-красивите южноафрикански градове.

Moses Mabhida Stadium е построен за Световното първенство по футбол през 2010 година. Той е истинско произведение на изкуството със своите бели арки, извисяващи се на 100 метра над града. Ако сте пристрастени към екстремните височини, това място е за вас.

За да стигнете най-високата точка на стадиона, трябва да изкачите 550 стъпала. Тогава, ако не сте променили решението си, може да направите скока си от платформата, извисяваща се на 106 метра над земята. При полета надолу се развива скорост от около 120 километра в час. И това ако не е достатъчно адреналиново изживяване! Наградата за всеки дръзнал обаче, със сигурност си заслужава – докато се люлеете, ще се наслаждавате на 360-градусова панорама над града.

Swing at the End of the World, Еквадор – люлката на края на света

Тази люлка се намира на Casa del Árbol в Еквадор, известна още като Къщата на дървото. Тя никога не е била предназначена да бъде туристическа атракция. Проектирана и построена като станция за сеизмологичен мониторинг, тя е разположена на хълм над малкия, пълен с туристи град Баньос.

Наричат я “Люлка на края на света”, защото е на 2600 метра надморска височина и виси над стръмна скала, така че, ако се падне от ръба на скалата, това може да е наистина край.

След като се разчува, че тази причудлива къща на дърво има вградена „Люлка на края на света“, пътниците започват да пристигат на тълпи. Ако имате късмета да се полюлеете на нея, ще може да разчитате на магичната гледка на спящия вулкан Tungurahua, който се извисява на 5023 метра н.в. 

Nevis Swing, Нова Зеландия – ще ви смрази кръвта

Почти е сигурно, че сте виждали видеоклипове с хора, които изглеждат като вкаменени, докато чакат своя ред за люлката Nevis Swing в Нова Зеландия.

Кой може да ги вини? Вероятно бихте изглеждали също толкова ужасени, ако се намирате на ръба на каньон в очакване на свободно падане от 70 метра, преди движението на махалото на една от най-големите люлки в света да започне.

Ако това ще ви е утеха, може да се люлеете в тандем с някого. Ако пък сте безстрашен и искате да си щуреете необезпокоявано – никакъв проблем, люлейте се сам. Ваша воля – ако така и така сте вече там, люлейте се колкото искате. Ограничението е до 4 часа. Надяваме се този разбиващ сърца адреналин да ви стигне поне за няколко месеца.

Velocity 2, Северен Уелс – най-бързият алпийски тролей в света

Поемете си дъх, очаква ви наистина невероятно приключение за цял живот. Тролеят Velocity 2, Северен Уелс, е с дължина от 1555 метра и е най-бързият алпийски тролей или зиплайн (zip line) в света. Закачени на стоманеното въже, ще бъдете в максимално аеродинамична позиция, разбира се с каска, и с главата напред. Готови ли сте за най-важното? Тук може да развиете максимална скорост от 160 километра в час. Да, правилно прочетохте! Но ще бъдете подсигурени, добре екипирани и ако случайно се страхувате от високо, ще бъдете инструктирани предварително. А най-хубавото е, че на него може да се спускат едновременно четирима души, така че забавлението ще е пълно, щом сте в добра компания с приятели или пък порите въздуха с цялото семейство.

Пред вас ще се открие и невероятно красива гледка – линията минава над езерото Penrhyn Quarry lake, което заради високото съдържание на минерали е с наситен син цвят. Двучасовото приключение предлага още прекрасни гледки към националния парк Snowdonia.

Пътувайте спокойно и приятно с подходяща застраховка.

Виж още: всички онлайн застраховки, предлагани от Boleron