Превърни колата си в дом в 6 стъпки

Събери багажа, превърни колата си в дом и тръгни по широкия свят.

Да си го кажем честно – всеки от нас поне веднъж в живота си е искал да захвърли градските неволи и да поеме нанякъде. На всеки човек понякога му се иска да не зависи от определено място, а вместо това да си има дом на колела, който да го отвежда където пожелае. Мислим си, че това е трудно да се постигне? Всъщност изобщо не е!

През последните години все повече хора успяват да се отделят от мястото, на което са били “закотвени” и да тръгнат на път. С особена сила това важи за търсещите силни усещания или пък тези, които искат да се потопят в спокойствието на природата. За всички тях домът и личният или семеен автомобил се обединяват в едно – една кола, която е не само начин за транспортиране, а и място отдих, подслон и пренощуване.

Идиличната семейна картина на двуетажна къща с паркиран отпред автомобил: 5 или 7-местно комби е изходната точка на нашето пътешествие. До трансформацията ѝ в подвижен дом има една сериозна градация от едното към другото и обратно. Тя най-общо изглежда така: къща, бунгало, фургон, къща на колела, каравана, кемпер, бус/ван, автомобил комби. Естествено къщата и бунгалото са статични, фургонът е преместваем обект, изискващ друг вид техника, освен транспортна, а къщата на колела и караваната, ако са с теглич – превозно средство. Останалите три са самостоятелни единици, с които човек може да се придвижва свободно и според големината им, да бъдат пригодени към желанията и нуждите на техните ползватели.

Нека да си поговорим за един от изброените начини за създаване на дом на колела – колата комби. Ето кои са конкретните 6 стъпки, с които да я превърнем в уютно пространство, с което да създаваме най-красивите си спомени наблизо и далеч:

1. Да пригодим равна повърхност за спане. За щастие много от автомобилите предлагат директно падане на седалките до такава равна повърхност и дори не е необходимо да правим подобрения в тази насока. Ключов е изборът на шалте, надуваем матрак и спален чувал, които ще направят сънищата ни меки, топли и удобни. Разбира се, съществува и възможността за палатка, която можем да си пригодим според колата. Разнообразието и тук е голямо:

Roof Top палатка – пазарът предлага разнообразни видове палатки за покрива на колата.

Палатка за багажника – да свържеш колата си с палатката е супер! Така можем да използваме екстрите на автомобил – отопление, музика, спалня.

Тента, която може да закачим на гредите на колата. А като добавим масичка и столчета, си става истински форселт.

2. Електричество за базови нужди също не е за пренебрегване. За да заредим своите телефон, лаптоп, батерии, осветление – ако престоят ни е къс, спокойно можем да се доверим на основния акумулатор на автомобила с обикновен инвертор за 12 волта. Естествено – всичко трябва да се случва с мярка и по възможност основно по време на придвижване. Тук за щастие има и план Б. Пазарът предлага всевъзможни готови батерийни устройства със и без соларно зареждане, които са много полезни за подобен тип пребиваване.

3. Топлината! Някои автомобили имат фабрични печки в зимни условия, които функционират при загасен двигател, но дори и да няма, разбира се, в повечето случаи може да бъде добавена.

4. Вода. Една идея по-трудоемко е, когато стане дума за вода. 5-10 литра са достатъчни за битовите нужди на човек на ден. Когато обаче добавим и къпане – тогава количеството нараства минимум двойно. Възможностите да се снабдим с необходимото количество е като подсигурим канелка за гравитачно ползване душ-торба или пък помпичка с батерия или някакво налягане. Пазарът предлага изобилие от всичко и от нас зависи какво ще изберем.

5. Тоалетна. В много държави се купуват каравани и кемпeри без тоалетни, защото хората ходят по къмпинги или в природата с лопатка за тоалетна. И в този случай имаме щастието на пазара да се предлагат няколко основни опции за решаване на въпроса – от химически тоалетни, до компостни, които се произвеждат в размери и форми, напълно възможни да бъдат част от оборудването ни в едно комби.

6. И не на последно място – къде да складираме вещите. Остана ни да предвидим и мястото за склад на всички изброени неща, от които имаме нужда. Ако не успеем да съберем всичко в купето, една кутия на покрива от вида „автобокс“ е прекрасен и неразделен елемент от колата ни. В нея можем да съберем горе изброените базови вещи, както и различни детайли, които ще направят преживяването ни още по-пълноценно – къмпинг оборудване, посуда, екипировка и най-общо казано – кой каквото му е на сърце.

Ясно е, че всички по-горе изброени артикули малко или много са зависими един от друг. Количеството вода отнема от пространството за багаж, водата в повечето случаи изисква ток за някакъв вид помпа, нафтовата печка изисква и електричество и гориво. Ние имаме нужда от пространство за нас самите с възможно най-малко преустройства и излизане от автомобила при неприятни метеорологични условия. Така подреден, един семеен автомобил се превръща общо казано в „независим“ дом с опция за престой за ден-два на места, на които никой хотел не може да ни отведе.

Естествено при наличие на източник на вода и електричество на дадено място, човек може да зачеркне част от списъка по-горе и да се снабдява по пътя с необходимото, без да бъде ограничен от тези фактори.

Разбира се, винаги трябва да имаме предвид, че ако искаме да останем някъде по-дълго време, нещата се променят. Необходими са ни повече запаси, а това от своя страна изисква по-големи пространства за съхранение. Логически градацията води до ван/бус или съответно кемпер, в които са подсигурени по-големи соларни панели и батерии, по-големи контейнери за чиста и мръсна вода и тоалетни, които изискват по-рядко обслужване.

Не на последно място и възможност за удобства от рода на хладилник, вътрешен душ и други способи, за да можем да приближим пребиваването си по-близо до общоприетите норми за удобство.

Е, готови ли сте вече да попътувате наблизо и далеч и да започнете да пишете своята номадска приказка? Една е ключовата дума, която обединява всички истории, които чуваме от хора, пътуващи с колата си дом – свобода. Днес сме из България, утре в Хърватия, Словения, а след това? Сигурни сме, че всички мечтаем за това. Светът буквално може да е в краката ни, стига да го пожелаем – а след като знаем колко лесно може да се случи, вярваме, че няма какво да ни спре!

Пътувайте спокойно и приятно с подходяща застраховка.

Виж още: всички онлайн застраховки, предлагани от Boleron