Да помечтаем за зима: 10 от най-яките ски курорти в Европа

Снежнобели, красиви и незабравими – места, на които искаш да останеш завинаги. Писти за начинаещи, писти за напреднали, писти за малки и големи се разгръщат на стотици километри.

Скоро зимата ще напомни за себе си или поне така се надяват всички фенове на пудрата – лъскат се ски, стяга се екипировка и се правят мълчаливи заклинания – ха, дано падне сняг по-рано. 

На най-нетърпеливите все им се струва, че снегът закъснява. Какво да се прави: една година пада за Хелоуин, друга го няма и за Коледа, но пък знае как да си навакса, а и не е като да няма машини за сняг. Утвърдените курорти всяка година са подготвени, независимо от капризите на климата. А за да сте и вие готови с избора си навреме, ние ви подготвихме кратка сводка за едни от най-привлекателните ски курорти на стария континент.

Тин и Вал д’Изер, Франция 

Тези два емблематични района са свързани с лифтове и писти и образуват един от най-големите ски курорти във Франция, известен още като Espace Killy. На негова територия има 300 км писти с всички нива на трудност. Както вероятно знаете, в курорта се провеждат състезания за Световната купа по ски и той се слави с надеждната си снежна покривка от ноември до май. Тук има и много възможности за извънпистово каране и това привлича феновете на фрийрайда.

Едва ли ще ви е лесно да решите в кой от двата района да отседнете – дали в Тин или във Вал д’Изер. Тин е като че ли по-урбанистичен, а Вал д’Изер предлага по-традиционна за алпийските курорти атмосфера.

Санкт Антон, Австрия 

Ако сте от опитните скиори, просто е задължително да посетите Санкт Антон, с неговите 302 км писти. Най-дългата ски писта в Алпите, 65-километровото трасе “Run of Fame”, започва от Санкт Антон и стига до Варт. Наричат селото “люлката на алпийските ски”. Макар да има традиционен облик, Санкт Антон е популярен със своите паметни партита по време на ски ваканция. 

Ле Порт дю Солей, Франция и Швейцария

Ле Порт дю Солей е една от най-големите ски зони в света и всъщност се състои от 12 различни курорта, включително Морзин и Шател, разположени на територията на Франция и Швейцария. Тук ви очакват 580 км писти, по които всеки може да намери нещо за себе си. На огромна площ са разположение 165 ски писти. Напредналите скиори могат да се насладят на “Снежната зона” в Авориаз – съвкупност от четири извънпистови зони, където скиори и сноубордисти могат да усъвършенстват уменията и триковете си. Ако все още не сте достигнали това ниво, може да се възползвате от специална зона за обучение и семеен сноупарк.

Трите долини, Франция

Les Trois Vallées (Трите долини) е и най-голямата ски дестинация в света, с впечатляващите 600 км ски писти. 85 % от пистите са разположени на надморска височина от 1 800 метра или повече. Размерите на Les Trois Vallées са толкова големи, че в него могат да се поберат петте най-големи ски зони в САЩ. Той се намира в региона Савоя и можете да карате ски в трите уникални долини само с един пропуск. Ски сезонът тук е от декември до април.

Какво ви очаква в долините? Вал Торенс е най-високо разположеният курорт в Европа. В Куршевел има ресторанти със звезди “Мишлен”, луксозни апартаменти и собствено летище. В региона съотношението на пистите е: 17 процента зелени писти, 29 процента сини писти, 33 процента червени писти и за приключенците – 11 процента черни писти.

Шамони, Франция

Не сме забравили и белите склонове около Шамони – те се просто незабравими. В Шамони на разположение на любителите на зимните спортове са 170 км различни писти и около 100 маршрута около връх Мон Блан. Истински рай за скиори и сноубордисти, независимо от тяхното ниво. В Шамони може да се “гмурнете” в историята на планинарството.

Кицбюел, Австрия

Този средновековен алпийски град е разположен недалеч от Инсбрук. Известен е със състезанието по спускане Ханенкам, което се провежда всяка година и е едно от най-предизвикателните в света. Градът определено притежава блясък и изобилства от бутици, луксозни ресторанти, кафенета, но там може да посетите и Музея Кицбюел, пазещ местната история и приютил интересни изложби. Можете да дадете воля на зимната си страст върху 181 км писти.

Заалбах Хинтерглем, Австрия 

Заалбах и Хинтерглем са два, свързани помежду си, града, които образуват един от най-добрите курорти в Алпите. Разположени са във втората по големина ски зона в Австрия, Skicircus. Те разполагат с 270 километра заснежени писти, които са свързани чрез 70 ски лифта. Някои от тях са високотехнологични – може да се поглезите включително с гондоли с отопляеми седалки. 90 от пистите в тези курорти са леки и това прави мястото подходящи и за начинаещи.

Този курорт има много на брой места за забавление след приключенията по пистите – ще откриете достатъчно барове и нощни клубове. За тези, които предпочитат да го карат по-леко и спокойно, има семейни барове и ресторанти.

Межев – Сен Жерве, Франция

Курортът Межев – Сен-Жерве е разположен в сърцето на световноизвестния регион Пайс дю Монблан в югоизточната част на Франция. Той предлага на своите посетители автентично преживяване в алпийско село. Историята му като  популярна ски дестинация датира още от 20-те години на миналия век. Предлага 262 км писти, свързвани от 81 ски лифта, от които можете да избирате къде да практикувате любимия си спорт. В близост ще намерите още седем градчета, които си заслужават да разгледате. Ако сте любители на гурме кухнята, може да посетите Les Flocons de Sel, ресторант с три звезди “Мишлен”. Курортът има дори и собствено летище. Въпреки своята известност Межев – Сен Жерве е успял да запази и местния си чар и спокойствие.

Вал ди Фаса, Италия

Курортът се намира в емблематичните Доломити. Пейзажите тук се считат за едни от най-красивите не само в Италия, но и в света. Ето защо мястото привлича всяка година огромен брой туристи, скиори и сноубордисти към 220-километровите писти, разположени там. Във Вал ди Фаса има отлично разработена системата от лифтове и влекове. Казват, че там можете да карате всяка седмица на различни писти до края на сезона, без да повтаряте. Струва си да се провери.

Ишгъл, Австрия

Това е един от най-престижните и най-красивите, но и най-скъп курорт в Тирол. Курортът предлага 200 км прекрасно подготвени писти, които привличат тук туристите от ноември до април. Трасетата са разположени на височина от 1400 до 2800 м, откъдето се разкрива опияняваща панорамна гледка към околността.

Приготвяте ли вече ските? А кои са вашите любими места за “снегуване”? 

Пътувайте спокойно и приятно с туристическа застраховка за пътуване в чужбина.