5 топли места, до които да отскочите през зимата

Представяме няколко дестинации, в които зимата е… лято. Сгряващите слънчеви лъчи само на няколко часа път.

Много хора не харесват зимата, но доколкото ние знаем, това е просто защото не са открили достатъчно начини за забавление тогава, като ски, сноуборд, ледено катерене или просто трекинг в тишината, чистотата и спокойствието на бялата планина.

За всички онези, за които зимата е неприятен сив период за хибернация, предлагаме 5 места близо до България, където през зимните месеци е топло. Ключовото в селекцията е, че до тези дестинации има много лоу кост полети от България и често можеш да стигнеш до там на цената на билета до Царево. Така само след няколко часа можеш да извадиш борд шорти, бански и джапанки, и лятото да започне отново, дори през февруари. Някои от тези локации имат по-нисък стандарт на живот и ако работата ти позволява, може да изкараш и цяла зима на топло.

През зимните месеци на Стария континент можем да видим, чуем и преживеем на температури над 20 градуса. Южните части на Испания, Португалия, Гърция са част от местата, където можем да сменим зимата с лято. Най-добре топлото се усеща на остров и затова ви препоръчваме:

Остров Мадейра

Отлитаме не толкова далеч от Канарските острови – към още един изящно красив остров – Мадейра. Той е разположен в Атлантическия океан и е част от съседката на Испания, Португалия. Само когато помислим за Мадейра, в съзнанието ни изникват цветни красиви картини, показващи ни перфектна симбиоза между океана и планината и страхотна възможност за по-екзотично бягство от зимата.

Точно така, на територията на Мадейра можете както да отидете на плаж на брега на Атлантическия океан, така и да му се насладите отвисоко, докато се разхождате по някой от туристическите маршрути. Интересен факт е, че 70% от острова са национален парк. Най-високият връх на острова е Пико Руидо, който се извисява на 1883 м. Територията на Мадейра е доста компактна с ширина от 22 км и дължина от 57 км, което дава възможност да посетите повече места за по-кратко време. А както вече подсказахме, там определено има какво да се види.

Канарските острови

7 острова, безброй възможности сетивата ни да ликуват. Канарските острови са най-топлото място в Европа през зимата. Разбира се, важно е да поясним, че не говорим за летните горещини, на които сме свикнали в най-топлите месеци, но температурите над 20 градуса ни дават възможност да приключенстваме надлъж и на шир.

Най-известният от островите е Тенерифе. И има защо! Не само заради плажовете, партитата и карнавалите, които най-вече привличат туристите, но и заради красивата природа, която предоставя възможности за преходи по различни пътеки. На територията на Тенерифе се намира и най-високата точка на цяла Испания – вулканът Тейде. Той е висок 3178 м.

От плажа до почти 4000 м – на това му се вика разнообразие, което превръща Канарските острови в задължително място в списъка ни за посещение. Впечатляващо, нали?

Остров Крит 

Гърция – една дума, а толкова много приятни усещания. Узо, морска храна, спокойствието, което търсим в дните си. Попаднеш ли веднъж в държавата, едва ли ще поискаш да спреш да я опознаваш. Днес ви предлагаме да попътуваме из територията на остров Крит, който определено има с какво да впечатли всеки свой посетител.

Освен че много хора използват мястото за лятната си почивка, Крит има още много природни богатства, които да ни предложи и в сезоните, които не са толкова натоварени. Островът е планински, а комбинацията от планина и море са истинска радост за очите. И тук най-високата точка съвсем не е ниска. Това е връх Ида, който се издига на 2456 м.

И нека завършим с плажовете – много от които попадат в световните класации за най-красиви плажове в света. Елафониси, Балос са сред задължителните локации, от които няма да искате да си тръгнете. Розов пясък, лагуни, красота отвисоко. Само час и малко път ни дели оттам, а ви гарантираме, че ще се почувствате като на далечен екзотичен и труднодостъпен остров.

Извън Европа също има места, които са близо, стига се евтино и бързо, въпреки че може да не звучат така на първо четене.

Йордания

Когато желанието за приключения срещне желанието да се потопите в територия символ на  древност и мъдрост, това означава, че е време да се срещнете с необикновената Йордания. А какво по-подходящо време да осъществите подобно вълнуващо пътуване от зимните месеци, когато самата Йордания ще ви посрещнат температури над 20 градуса?

Древният град Петра, река Йордан, пустинята Вади Рум със сигурност са обектите, за които многократно сте чели и слушали и разбира се, задължителните за посещение. Но нека надникнем към още интересни места на територията на Йордания, които също не са за изпускане. Може би названието Джабал Ум ад Дами не ви говори толкова много, колкото другите имена, но това е най-високата точка на държавата със своите 1840 м. Пейзажът от високо е доста интересен – няма нищо общо с това, което сме свикнали да виждаме по нашите географски ширини. Именно заради различната перспектива усилията дотам си заслужават.

Не пропускайте и столицата на Йордания Аман – град, който много добре показва как се съчетават древните традиции и характеристиките на модерна столица. Поспрете, заслушайте се, отпийте, вкусете, помиришете. Сигурни сме, че ще се почувствате обогатени.

Мароко

Разходка с камила в пустинята. Няма как да не се сетим за Мароко и Сахара, когато си мислим за подобни интересни активности в топли дни.

Ако се отправите в тази посока, ще имате възможност да видите не само природните дадености на територията на Мароко, сред които е и част от пустинята Сахара, но и много интересни забележителности като най-стария университет в света. Сблъсъкът с местната култура също е сред запомнящите се преживявания.

Неведнъж сме чували колко различна и интересна държава е Мароко – толкова близо до Европа, а може да ни обогати с много и различни преживявания, които не си се случват всеки ден. Затова без съмнение попада в списъка ни с летни желания за зимни дни. Както и на още 10 милиона души годишно!

Още дестинации, препоръчани от нас, които обръщат зимата в лято само за няколко часа: Малта, Тунис, Кипър, Египет и Израел.

Не спирайте да търсите интересни дестинации и да пътувате безопасно с туристическа застраховка от Boleron.