Топ локации за парапланеризъм около България

Представяме ви няколко дестинации, подходящи за парапланеризъм  и  приключенска почивка на територията на Балканите.

Да летят като птиците е мечта на много хора. Птиците винаги са пленявали нашето въображение – те сякаш летят без усилие през небето, противопоставяйки се на гравитацията и постигайки подвизи, за които ние, хората, можем само да мечтаем.

За някои мечтата да се понесат в небето е просто блян. За други това е желание сами да изпитат усещането за летене като птица.

Колко му е да полетиш в днешно време? Трябва ти само малко кураж и да го искаш “повече от всичко на света”.

Един от начините да се рееш в простора и да се потопиш в магията на полета е  парапланеризмът. Наред с прекрасните места, на които това може да се осъществи в България, днес ви представяме няколко такива места, подходящи за парапланеризъм, на на 720 км от България (това на чист математически е точно 2х360 км).

Всички знаем, че на Балканите има безброй красиви кътчета, но нека надникнем към онези, от които си струва да полетиш.

Охридско езеро

Охридското езеро се намира на 420 км от София. В близост до него е разположена живописната плaнина Галичица, с най-висок връх Магаро – 2240 метра. Мястото за излитане е много достъпно и може да се достигне с кола по асфалтов път. Денивелацията на полета е 800 м., а мястото е изключително подходящо за летене. 

Планината е в непосредствена близост до езерото и след набиране на подходяща височина, може да се практикуват акробатични фигури над водата. 

Крушево

Разположено в централна Македония на 430 км от София, град Крушево се намира в сърцето на Бушева планина на 1350 метра надморска височина, и е един от най-високите градове на Балканите.

Градът може да се похвали с прекрасна старовремска архитектура, както и чудесни условия за парапланеризъм в района. Местните пилоти са се погрижили на старта да има изкуствена трева и означени места за излитане. Подходящо е при ветрове от север до югоизток.  

Крушево често е домакин на Европейски първенства и турнири по парапланеризъм. Със своите уникални климатични условия, планински хребети и широки долини,  Крушево е истински рай за любителите на този спорт. В местния клуб по парапланеризъм ще откриете професионални водачи и може да получите пълно оборудване.

Котор

Котор е едно от най-посещаваните туристически места в Черна гора. 

Разположен на брега на Адриатическо море, в съчетание с високите планини наоколо, това място е отлична дестинация за парапланеризъм.

Мястото за излитане се намира на връх Ловчен с надморска височина 1380 м. Котор може да се комбинира и с много други активности, като маунтин байк, водни спортове, а също така може да посетите и древният замък Сан Джовани

Брашов

Румънския град Брашов е разположен в небезизвестната област Трансилвания, в сърцето на Карпатите. Намира се на 350 км от София. Планината е съвсем близко до града и благоприятният терен предразполага за добро летене в района. 

Мястото за излитане се намира в местността Булнок. Може да се стигне с кола, също така и с лифт, който е предназначен за ски зоната. Също така подходящи места за летене в района са: Postavaru и Magura Branului. 

Драма

Стартът за парапланеризъм до град Драма е разположен в планината Фалакро, и е предпочитан старт за летене от много български парапланеристи, тъй като при нестабилно време в България, в повечето случаи там условията са подходящи. 

Намира се на 190 км от София и е съвсем близко до ГКПП Илинден-Ексохи.

Бурса

Бурса се намира на 455 километра от София. Планината Улудаг (Великата планина,  преведено от турски) е с най-висока точка Kaрталтепе – 2543 м и разполага с множество места, подходящи за летене. Повечето от тях са ориентирани на север. Също така в планината се намира един от най-известните ски курорти в Турция и е оборудван с много лифтове, което улеснява достъпа за достигане до стартовете за летене.

За финал ви представяме като бонус една изключително вълнуваща дестинация, която предлага уникални възможности за летене. Грузия е на 1000 км от България, но пък е лесно да се стигне до там. Така че, защо да не помислите над идеята да разперите крило над нея?

Грузия

По-голямата част от Грузия е територията на Кавказ, което предполага възможност за всякакви планински активности, включително и парапланеризъм. 

С върхове, достигащи до 5000 метра и величествени панорами, планината е изключително подходяща за перапланеризъм. Едно от най-удобните места за летене е курортът Гудаури, който има лифтове, с които може да се качите на височина над 3000 метра.

В близост е връх Казбек, който е един от върховете с височина над 5000 метра. Селото под върха се казва Степансминда и е изходен пункт за изкачването му. При подходящи условия може да се излети от манастира, който е своеобразен базов лагер за изкачване на върха, и с летене да достигнете височина над 5000 метра.

Не спирайте да търсите интересни дестинации и да пътувате безопасно с туристическа застраховка от Boleron.