10 от най-добрите дълги маршрути в САЩ и 5 филма за тях

“Хиляди изморени, изнервени, твърде цивилизовани хора започват да разбират, че да отидеш в планините означава да се върнеш у дома, че дивотата е необходимост”, Джон Мюр

Продължаваме да ви даваме идеи и информация за интересни дестинации. Целта ни е да ви вдъхновим за ново пътешествие, без страх от неизвестното!

Този път отиваме отвъд океана, за да поемем по най-дългите и интересни пешеходни маршрути в САЩ, а за да сме сигурни, че сме ви запалили, избрахме и любимите ни филми по темата.

Pacific Northwest Trail

1900 км през 3 национални парка – в Монтана, Айдахо и Вашингтон. Ще трябва да поддържате средно по 20 мили на ден, за да успеете да изминете маршрута за около 60 дни. Теренът е предизвикателен, но гледките по пътя – зашеметяващи, и предизвикват все повече желаещи да изминат маршрута всяка година.

Appalachian Trail

Най-известният маршрут (и най-предпочитания от масовия пешеходец), който се простира на повече от 3540 км, като преминава през 14 щата между Джорджия и Мейн и отнема средно 7-9 месеца. Добрата новина е, че въпреки от дължината си, маршрутът минава през доста населени места и пресича множество пътища, така че не изисква толкова сериозна подготовка, както другите два от “Големите 3”*. Пътеката е добре маркирана, с над 250 заслона на около ден разстояние един от друг, така че да не останете без подслон или компания.

Големите 3: Ако търсите признание, трябват ви три маршрута – Pacific Crest Trail, Appalachian Trail и Continental Divide Trail. Така ще получите Triple Crown Award от Аmerican Long Distance Hiking Association.

John Muir Trail

Кръстен на известния натуралист Джон Мюр, чието любимо място било планинните на Сиера Невада, маршрутът изминава 339 км от долината на Йосемити до Маунт Уитни, най-високата точка на континентална Америка и отнема средно около 3 седмици. По маршрута няма хижи или заслони, с изключение на едноименната John Muir Hut, така че палатката е задължителна. В южната част на маршрута ще ви се наложи да мислите и доста напред за храната – в един от участъците в продължение на 160 км няма място, от което да заредите провизии (и внимавайте да не се окаже, че са ви я изяли мечките).

Hayduke Trail

Един от най-добрите начини да изследваш платото на Колорадо – 1287 км през Юта и Аризона и през 5 национални парка, включително Гранд Каньон. Маршрутът не е за неподготвени – водата е рядкост, а уменията да се ориентираш – от жизненоважно значение, ако искаш да откриеш пътя си сред объркващия пейзаж на каньона. До момента не повече от 10 човека са успели да изминат целия маршрут.

Pacific Crest Trail

Над 4279 км от Калифорния при границата с Мексико до Британска Колумбия и границата с Канада, с изкачвания до над 4000 м и минаващ през 7 национални парка и две планински вериги. С минимален досег до цивилизацията, за сметка на изобилие от див живот и девствени гори, целият маршрут годишно успяват да изминат по-малко от 200 човека.

Sierra High Route

314 км през високите части на Сиера Невада, с невероятни гледки към обширни поляни, кристални езера и високи върхове. С темпо от около 30 км на ден отнема не повече от седмица.

Continental Divide Trail

Маршрут, който не е по силите на всеки – всъщност едва около 25 човека годишно се опитват да го изминат по цялата му дължина, която включва близо 5000 км от Мексико до Канада, и само единици успяват. В по-голямата си част пътеката следва ръба на Скалистите планини, местата за презареждане на провизиите са малко, и едва около 70% от маршрута е маркиран. Отнема средно около шест месеца, като срещите с мечки гризли не са рядкост.

Florida Trail

Близки срещи с дивите животни не са рядкост по дългите маршрути, и този не е изключение – движещ се в продължение на 2253 км между Маями и Пенсакола, Флорида, най-честия ви спътник ще е алигатор. Запазете спокойствие и се опитайте да го заобиколите откъм опашката, за да не го раздразните допълнително.

Colorado Trail

782 км от Денвър до Дуранго, Колорадо с един от най-красивите пейзажи помежду им – диви цветя и животни, гори, езера и планински реки, кипящи от риба. Маршрутът отнема средно 4 до 6 седмици, и около 150 ентусиаста годишно се отправят по него.

Grand Enchantment Trail

Маршрутът определено отговаря на името си (enchantment – очарование) – макар и минаващ между два от най-големите градове на американския югозапад, Финикс и Албакърки, той отвежда през едни от най-дивите местности в Щатите. 1240 км през разнообразен пейзаж – от преливащи в пастелни цветове пустини до скалисти върхове и борови гори, който обикновено отнема около три месеца.

За настройка от вкъщи:

Докато дойде момента да се изправите пред предизвикателствата на дългите маршрути в САЩ, няколко филма, които ще поддържат желанието за приключения и дивотия:

Southbounders (2005) – фино балансираща история на една жена, отправила се по Appalachian Trail, между моментите на самота, споделените емоции по пътя и саморефлексията, породена от съприкосновението с природата

Tell It on the Mountain (2013) – документален филм, проследяващ петима човека по Pacific Crest Trail, екипирани с камери и показващ истинската страна на това да прекараш половин година в дивата природа.

Mile Mile and a Half (2013) – петима приятели по John Muir Trail сред зашеметяващия пейзаж на Сиера Невада в поредното доказателство, че не е важна дестинацията, а пътят дотам.

Wild (2014) – по книгата на Черил Стрейд, една друга гледна точка към Pacific Crest Trail, в по-холивудски прочит, но в никакъв случай лишен от съдържание.

A Walk In The Woods (2015) – Робърт Редфорд и Ник Нолти по Appalachian Trail в забавната и истинска история на Бил Брайсън, който открива, че когато тръгнеш по пътя, няма значение на колко години си и дали ще стигнеш до края му, а само с какво ще го запомниш.

Пътувайте спокойно и приятно с подходяща застраховка.

Виж още: всички онлайн застраховки, предлагани от Boleron