Планинската застраховка – какво трябва да знаем за нея?

Няколко важни момента, на които да се спрем, преди да изберем каква планинска застраховка да сключим.

Напоследък се наблюдава как все повече хора изпитват влечение по приключенските активности сред природата и и смело поемат към нови предизвикателства в живота си. Започвайки нещо ново, преди всичко е добре да направим добра подготовка и обучение, което да ни направи по-уверени и мотивирани в целите. За да запазим само хубавата част от изживяването, е важно да вземем и  предварителни мерки, които да ни спестят много тревоги след това.

Един от начините да се случи е като си направим планинска застраховка, а вече това е много лесно с първият онлайн застрахователен брокер Boleron.

Когато чуем за тази услуга, сред често появяващите се въпроси е дали изобщо има смисъл от нея. Тя, разбира се, не гарантира, че няма да се случи инцидент с нас, но със сигурност ще ни спести много разходи след това. И това обикновено се случва за сметка на минимална сума, която влагаме в нея, когато я сключваме. Много въпроси относно услугите, които предлага застраховката, обаче често остават неясни за потребителите и те не знаят каква е помощта, която може да им се окаже на база избрания от тях продукт. В следващите редове ще се спрем именно на най-основните. 

Видове планински застраховки

Основен фактор в застраховането е рискът и трябва да сме наясно, че практикувайки екстремен спорт го увеличаваме, затова е необходима застраховка, която покрива активноста с която се занимаваме.

Стандартната планинска застраховка е за планинари използващи маркирани пътеки, но ако практикувате по специфични активности в планината трябва по-внимателно да огледате детайлите и в общия случай да изберете застраховка екстремни спортове, което означава, че посочените издирвателни и спасителни операции могат да се случат и в немаркирани терени. 

Вариантът на застраховката предлагана от Boleron, за ектремни спортове, покрива:

• Планинско колоездене;

• Ски спускане и сноуборд по необработени ски писти;

• Парапланеризъм;

• Скално катерене и алпинизъм с използването на обезопасителни мерки;

• Любителски състезания по ски бягания и биатлон, сноукайт и други, съответстващи по степен на риск на изброените;

• Планински преходи извън маркирани и утвърдени туристически маршрути.

Покрития:

Когато се запознаваме с планинската застраховка на конкретна фирма, първото от нещата, които виждаме, е какви видове разходи ще покрие тя при евентуален инцидент. 

Издирвателните и спасителни акции, както и долекарската помощ, са основни за всички видове планинска застраховка. Тези операции се извършват от Планинска спасителна служба към БЧК.  В България вече има и частна служба, която допълва работата на ПСС в рамките на конкретни локации и събития.

Най-честото объркване сред хората е, че планинската застраховка покрива и последващо медицинско лечение като операции, възстановяване и рехабилитация. Различните компании имат различни опции и трябва да сме наясно дали съответната покрива именно услуги като тази. 

Важен е моментът за обема на покритието. Минималната сума е в размер на 1000 лв. и различните варианти на пазара достигат до 30 000 лв. 

Това означава, че ако се застраховаме за 2000 лв., при нещастен случай, застрахователят ще изплати точно толкова, макар и да се налагат повече средства за издирвателната операция. Затова, когато преценяваме кое покритие е най-адекватното в нашия случай, можем да проверим ценовата листа на ПСС, която дава информация коя помощ колко струва. 

Важно е да вземем всички тези аспекти под внимание, защото в някои от случаите се налага и спасителна операция с хеликоптер*. А тази услуга е от най-скъпите – 3000 лв. на час, като това са разходите само по хеликоптера. В тях не са включени допълнителните такси за специалистите, които участват в акцията.

Припомните, че в началото на пролетта, кампанията на Boleron в период от 1-ви февруари до 31-ви март 2021 г., събра 5669,16 лв., от планински застраховки, които 100% дариха на Планинската Спасителна служба.

Възстановяване на разходи:

Възстановяването на разходи от случил се инцидент зависи от политиката на компанията. Някои от тях изискват пострадалият да заплати на ПСС, след което му възстановяват средствата. Други застрахователни дружества се разплащат директно. 

Важно е да се отбележи, че повечето компании изискват да бъдат уведомени за конкретния инцидент в рамките на 24 часа, за което при издирвателни операции е добре да са информани близките ви.

Срок и начин, по който се сключва застраховката:

Срокът, за който можем да сключим планинската си застраховка, зависи от предпочитанията ни и от периода, в който ще бъдем активни. Опциите са няколко и варират от няколко дни, до седмица, месеци или година. 

Boleron е първият български застрахователен брокер, който предлага закупуване и управление на застраховки през мобилно приложение на всички видове застраховки и с три клика застраховката вече е на телефона ви в с цена в реално време.

*Спасителни акции с Хеликоптер на територията на България към 2021 г. официално не се извършват! В България не работи система за въздушно спасяване HEMS. Налични на територията на страната са воени хеликоптери, за които няма адекватна процедура за гражданско спасяване. Най-близките адекватни спасителни хеликоптери са в съседните държави – Македония, Гърция, Турция, Сърбия и Румъния, които се мобилизират по изключение.