Пътешествия с планински водачи

Заедно със сп. 360 търсим най-интересните истории, свързани с приключески пътувания, в съвместната ни рубрика със сп. 360 “Boleron travel stories.

След разказа за Занзибар и един от първите българи там, създал кайт училище, Ви срещнахме със Стефан Стефанов и Александър Вандов от Panic Frame and Travel – туристическа агенция, организираща пътешествия с кемпери.

После своите съвети дадоха петима български водачи, обикалящи света, за да участват в някои от най-трудните и интригуващи състезания – т.нар. Бегачески туризъм. А сега е ред на  пътешествията с планински или алпийски водачи. 

Ако искате да изкачите висок или труден връх, да изкатерите скален маршрут, да направите трекинг по сложен планински терен или просто да се разходите  в непозната за Вас планина, то можете да сбъднете тази своя мечта с помощта на планински или алпийски водач. Алпийският водач води клиентите по планински и скални маршрути, при които се налага използването на въже и екипировка за катерене и алпинизъм.

Срещаме Ви с двама от най-опитните такива водачи в България, които водят клиенти до различни места по света.

Тихомир Димитров е планински и алпийски водач, аспирант към IFMGA (International Federation of Mountain Guides Associations). Води клиенти в чужнбина от 2008 г.

“Съдружник съм в най-голямата туроператорска форма в сферата на планинските екскурзии в България – “Бюро Радецки”. Най-често водим клиенти в Алпите, защото са най-достъпната и голяма планина до България, на територията на Италия, Швейцария, Австрия и Франция – държави с отлична инфраструктура. Често ходим по планините на Балканите – Олимп (Гърция), Проклетия (Черна гора), Карпатите (Румъния), както и в Кавказ”.

Георги Георгиев – Черния е сертифициран алпийски водач към IFMGA. От 1994 г. води хора в Алпите, Хималаите, Южна Америка и навсякъде, където има планини.

“При тези пътувания, особено в страни, за които нямаме много информация или законодателството е по-комплицирано, минаваме през местна агенция. На места сме задължени да го правим, на други го използваме, за да ни осигурят необходимата логистика”.

Как преценявате нивото на подготовка на клиента, ако не го познавате предварително?

Тихомир: В сайта ни за всяка екскурзия пише какво ниво трябва да притежава клиентът, както и дали е за напреднали, опитни или екстремни туристи. Най-добрият вариант е първо да дойдат на екскурзия от подобен тип, но в България, за да преценят. След това им даваме насока.

Георги: Повечето водачи се опитваме да работим с постоянни клиенти, защото това, от една страна, на нас ни дава сигурност, ние познаваме човека, когото водим, а от друга – участваме в неговото израстване като планинар.

А ако някой се е надценил и бави цялата група?

Тихомир: Ако сме двама водачи, единият остава да се грижи за него, а другите продължават. Ако теренът е много труден, се съобразяваме с темпото на най-слабия и се прибираме, но това се случва рядко, защото много добре преценяваме нивото на клиентите. Правим малки и хомогенни групи с добре подготвени хора, проверяваме ги и това води до успех на нашите експедиции.

Как трябва да се подготви човек, ако иска да направи изкачване в Алпите или Хималаите? 

Тихомир: Първо, трябва да има добра физическа форма и добър здравен статус, да може да изминава с не много тежка раница по 1000 м денивелация всяка седмица. Второто нещо е да посети курс по зимно планинарство, за да се научи да работи правилно с пикел, котки и лавинна екипировка. Ако желае да отиде на малко по-труден връх, трябва да практикува катерене един път седмично, за да се научи как да се придвижва по скалист терен.

Георги: Ако е свикнал да прави еднодневни преходи или леки изкачвания, и иска да направи нещо по-сериозно, трябва физически да има капацитета да го извърши. Ако е по-технично изкачването, правя на клиентите си малко обучение на място, което кореспондира на мястото, на което отиваме. Тоест, трябва и технически клиентътда имат капацитет. Решенията, обезопасяването на маршрута ги прави водачът, но отговорността би трябвало да е споделена.

На какво разчитате при инцидент, ако сте в друга държава?

Тихомир: Не сме имали подобен случай, защото много точно спазваме пропорцията на един водач колко клиенти може да има. Само на висока надморска височина се е случвало някой от клиентите да се разболее от височинна болест, но това няма как да го избегнем, защото е строго индивидуално за всеки организъм. В Алпите и високите планини по света винаги има хеликоптери, които от доста големи височини бързо свалят хора.

Правим застраховки, които да покриват минимум 10000 евро разноски за спасителни дейности и 20000 евро за медицински разходи – транспорт с хеликоптер и после престой в болница. Винаги трябва да се проверява и водачът – дали е сертифициран. Както и да не се подценява големината на групата – да не се записват в по-големи групи само за да им излезе по-евтино.

Георги: Много е важно, когато пътуваме, да имаме застраховка, която да покрива рисковете. От друга страна, голяма част от обучението на водачите е точно как да реагираме в критични ситуации. Водачът трябва да е достатъчно гъвкав и да може да окаже необходимата помощ или да подаде сигнал и да влезе във връзка със съответните спасителни служби.

ВИЖ туристическата застраховка на първия изцяло онлайн брокер на застраховки Boleron.

При катеренията усвисване и падане на клиент е нещо, което се случва – за нас е рутинна работа да помогнем и да извлечем клиента. Имал съм случаи с клиенти, които са получавали травма и тя не им е позволявала да продължат, така че ми е се налагало сам да организирам спасителна акция и транспортирането им.

Имали ли сте случаи, в които клиенти започват да се занимават активно с алпинизъм и катерене, стават самостоятелни?

Тихомир: Твърдо се срещат такива хора, които се “запалват” по планината, влагат много енергия да тренират на скали, на лед, първоначално с треньори, а после и самостоятелно да практикуват екстремно планинарство, катерене, алпинизъм. Това се случва постоянно, защото планината развива стремежа към откривателство.

Георги: Водачът си е свършил работата, когато този човек от клиент е станал самостоятелен планинар, който сам си поставя предизвикателства и ги преодолява. По този начин планинарската култура и планинарската общност се разрастват и вървят напред.

boleron moto stories ПСС авиация автокаско автомобили адреналин активности алпинисти бегачи велотуризъм гражданска отговорност дестинации доброволци екстремни спортове забавления застраховка история каско колело коли колоездене летене летище маршрути мотор онлайн офроуд пандемия парти планина планинари планинска застраховка полет със самолет приключение пътешествие пътуване пътуване в чужбина рали самолети съвети състезание състезания туризъм яхтени партита яхти