Първото българско кайт училище в Занзибар

В новата ни рубрика “Тravel stories”, заедно със списание 360, ще ви разкажем за интригуващи дестинации и хора, натрупали особено ценен опит с пътешествията си по света. В първата история ще те запознаем с актуалния напоследък Занзибар и един от първите българи, живеещи там.

Симеон Найденов е професионален инструктор и се занимава активно с кайт от близо 20 години, а от повече от 10 години oрганизира кайт пътувания къде ли не. Напуска коропративния свят, след като започва да организира кайт екскурзии на своите приятели и разбира, че това е нещото, на което иска да се посвети. Търси перфектните условия в Турция, Гърция, Египет, Виетнам, Тайланд, Доминикана, докато един ден, през 2014 г., не открива приказния Занзибар. На страниците на едно списание.

“Мястото, където беше заснета фотографията, беше невероятно – водата беше синя, ама синя! И тогава си казах, че трябва да отида там и да направя сърф училище”.

Тръгва натам с група от 30 приятели – престоят им продължава една седмица, а условията за кайт се оказват повече от добри. При второто си посещение Мони си купва къща, а малко по-късно отваря и кайт училище.

В началото Занзибар беше бутиков остров, нямаше много туристи – разказва той. Постепенно започват да идват повече хора. Мястото обаче запазва своята автентичност, въпреки наплива от туристи – няма големи хотели, а само комплекси с бунгала и акцент върху природата. Всички населени места на острова са разпръстнати, което не позволява голяма концентрация на хора.

Плажовете наистина са безкрайни

Като сертифициран IKO кайт инструктор, Мони започва да организира туристически групи, които включват обиколки до различни спотове и първи стъпки в кайта за начинаещи.

“Групите са за всеки, който иска да покара на готини спотове и да види цялата красота на Занзибар. Ако има начинаещи, ги обучаваме и на втория-третия ден започват сами да карат, защото условията са хубави. Кайт училището работи целогодишно, а групите са малки – до 5-6 души, основно туристи. Обикаляме различни спотове, като на всички тях условията са различни, но почти винаги са подходящи за каране и така виждаш по-пълноценно красотата на острова.“

Освен полезно за развитието на спорта в Занзибар, кайт училището за чужденци на Мони, с база за настаняване, е полезно и за развитието на туризма в района. Прекрасните сърф условия и райските плажове, заснети и споделени в социалните мрежи от гостите, спомагат за това Занзибар да се превърне в популярна и предпочитана кайт и туристическа дестинация.

Препоръки

Макар да е райски остров, с усмихнати и добронамерени хора, Занзибар е африкаснка държава и трябва да си наясно в какво се забъркваш, преди да поемеш натам.

“Когато кацнеш на летището, неминуемо изпадаш в културен шок, който може да продължи дълго, ако нямаш предишен опит с подобни държави. Жегата, мизерията, въздухът… Занзибар е слабо развита в икономически план страна. Но има нещо удивително – това са едни от най-щастливите хора, които съм виждал. Усмивките не слизат от лицата им, постоянно са в добро настроение и винаги се смеят.”

Кайт инструкторът предупреждава, че пристигайки в Занзибар, е особено важно да си застрахован.

“Все пак никога не знаеш какво може да ти се случи. Преди години си счупих палеца на крака и ми се наложи да потърся медицинска помощ… За моя приятна изненада, най-близката болница беше на много високо ниво, обслужването беше адекватно и лечението беше като в най-добрите болници по-света, а услугата бе изцяло покрита от застрахователната ми полица. Когато планираш пътуване, особено в африканска държава, винаги трябва да внимаваш по отношение на сигурността”.

А тя е сред най-важните фактори за пълноценна почивка и едно от задължителните неща е туристическата застраховка, на която да разчиташ в случай на неприятност.

Занзибар се намира в западната част на Индийския океан, а предпочитан спот за практикуване на водни спортове е източният бряг. На острова можеш да отседнеш в пет звезден хотел или пък частна вила за гости. Повечето туристически агенции предлагат Аll inclusive пакети, както и вътрешни екскурзии до различните райони. Ние ти препоръчваме да се обърнеш към по-малка агенция.

Както и туристическата застраховка на Boleron.

Направи изживяването си там надеждно и приятно, и се наслаждавай на кайта в тези прикзно сини води.