Планинска застраховка

Ако и вие обичате да се наслаждавате на зимата в планината като нас, то ще Ви дадем малко полезна информация, която да ви помогне да се насладите 100% на почивката си.

Съвет от нас – направете си планинска застраховка

Вече 20 години в България се предлага услугата планинска застраховка. Това е застраховка, която представлява превантивна защита, препоръчителна за всеки, който практикува планински спортове и туризъм в планината.

Препоръчително /и задължително/ е да имате планинска застраховка. Не можем да предвидим какво може да се случи сред природата, но можем да предвидим как да се предпазим. Ако имате застраховка, това ще Ви спести много проблеми ако изпаднете в тежка ситуация и може да покрие задълженията Ви към Планинската спасителна служба.

Като закупите застраховка, всъщност спестявате –  сега ще Ви покажем защо

Планинската застраховка като полезна инвестиция

Изключително щастливи сме, че все повече български туристи търсят застрахователни услуги при техните приключения в планината. Тази услуга отдавна не е нещо непознато или луксозно, а по скоро се осъзнава от хората като основна част от цялата подготовка, редом със запазването на хотел, наемането на екипировка и т.н.

Все повече хора разбират, че цените на планинските застраховки са много ниски в сравнени със сумите, който спестяват при евентуален инцидент.

Колко струва да си направя планинска застраховка?

При проверка на цените за планинска застраховка много лесно можем да видим, че застраховката за период от 3 дни е около 8 лева, за 14 дни около 25 лева и за 1 година около 60 лева.

Какво покрива Планинската застраховка?

Планинската застраховка покрива смърт при злополука, трайна загуба на работоспособност, спасителни разходи, медицински разходи, разходи за евакуация и разходи за репатриране.

Какво не покрива Планинската застраховка?

Важно е да се знае, че повечето застраховки имат следните ограничения:

Не се застраховат лица над определена възраст или такива със загубена трудоспособност над 50%, упражняване на екстремен спорт, събтие извън територията на Република Булгария, както и практикуване на спорт извън конкретни обозначения.

Колко стуват услугите на Планинската спасителна служба?

В България планинското спасяване е платено. Причината за това е, че Планинска спасителна служба (ПСС) не е на бюджетна издръжка, а се финансира от пострадалите и от Български Червен Кръст. Застраховката, сключена към някои ски карти, е силно ограничена до първичната помощ, оказана на ски пистата и работното време на лифтовете, поради което често пострадалите се налага да си доплащат. В тези случай те се сблъскват с ценова листа, която често е непосилна на пострадалите, а именно:

Източник: Планинска спасителна служба

Поема ли застраховката разходите за издирване с хеликоптер

Би могло да поема само ако застрахователен пакет „Спасителна операция с хеликоптер”. Застрахователите покриват разходи за използването на хеликоптер с лимит до 3 000 лева, на база на предоставени от застрахованото лице разходни документи, издадени от ПСС към БЧК или друга организация, извършила услугата.

Важно е да се знае, че България разполага само с един хиликоптер, който е собственост на ПСС.

Как ще ме намерят спасителните служби?

Изтеглете си приложението на ПСС

Това приложение би могло да помогне на ПСС да ви открие, дори когато телефонът ви е изключен или е извън обхват.

Приложението се казва: ПСС

Как най-лесно може да сключите застраховка?
Online

Можете да използвате мобилния си телефон и с отговарянето на въпроси сведени до минимум, да направите вашата планинска застраховка. Не е необходимо да ходите в офис, можете да платите с карта и да получите полицата си на имейл.

Какво ни съветват от Планинската спасителна служба?

ПСС призовава всички Български граждани, практикуващи планински спортове и туризъм, да закупят своевременно своята Планинска застраховка. Когато купуват своята застраховка, добре е туристите да се поинтересуват за реда на покриване на разходите при настъпване на застрахователно събитие – повечето застрахователни компании изплащат директно дължимите суми на ПСС, а други изискват пострадалият да плати и му ги възстановяват след това на базата на протокола за застрахователното събитие.

Снимката е взета от https://www.pss-bg.bg/

Поведение при нещастен случай в планината

Ако станете свидетели на нещастен случай в планината, първата ви задача е да се погрижите за сигурността, вашата собствена и на пострадалия.

След като се уверите, че няма риск от последващо нараняване, трябва да пристъпите към трезв анализ на ситуацията и да осигурите подходяща помощ.

Ако нямате обхват на мобилния телефон, най-добрият начин е да изпратите някого до място със сигнал или до най-близката хижа, оборудвана с радиотелефон и да се обадите на телефон 112, или да алармирате Планинската спасителна служба на телефон 02 963 20 00или на кратък номер 1470 (за всички мобилни оператори).

Бъдете отговорни за Вас и за хората, които обичате!