Медицинска застраховка за чужбина

Случвало ли ви се е да влезете в болница поради злополука или сериозно заболяване? Вероятно не е било нито най-приятното, нито най-евтиното преживяване в живота ви, дори да сте имали здравно осигуряване. Сега си представете, че същото нещо ви се случи в чужда държава, със съвсем различна култура, език и здравна система.

Дори и никога да не сте чупили кост или да сте боледували сериозно, това се случва на милиони други хора всеки ден и винаги има риск да се случи и на вас. И ако това стане точно, когато сте в чужбина, може да ви коства не само време, но и много нерви и пари.

Поради това, ако планирате пътуване в чужбина, особено в държави с високо ниво на престъпност и/или голяма вероятност от заразяване с болести, трябва да помислите за сключване на медицинска застраховка за чужбина. Сключването на медицинска застраховка за чужбина преди заминаването ви, може да ви спести много проблеми, в случай, че по време на пътуването ви възникне медицински проблем.

Какво представлява медицинска застраховка за чужбина?

Въпреки че може би вече имате здравно осигуряване в България, трябва да знаете, че повечето персонални здравноосигурителни планове не са валидни при пътуване в чужбина. Освен това, по-голямата част от държавите изискват чуждестранните граждани да имат сключена медицинска застраховка за чужбина, валидна за съответната държава, като предварително условие за влизане в страната. Това се прави, за да се гарантира, че няма да бъдете в тежест на тяхната здравна система, ако се разболеете или нараните.

Ако за държавата, която ще посещавате, ви е необходима виза, обикновено като част от процеса за кандидатстването за нея, се изисква също и валидна медицинска застраховка за чужбина. Много държави изискват закупуване на медицинска застраховка за чужбина и ако пребивавате за обучение там.

Въпреки това, дори страните, които позволяват безвизово пътуване, обикновено изискват медицинска застраховка за чужбина, а граничните служители могат да поискат доказателство за това при влизане в държавата. Например, Беларус стриктно спазва изискването си за медицинска застраховка за чужбина за чуждестранни граждани и отказва влизане на лица, които нямат покритие.

Как да изберете подходящата за вас медицинска застраховка за чужбина?

Не всички планове за медицинска застраховка за чужбина са еднакви, затова трябва да ги проучите внимателно и да откриете този, който отговаря най-добре на вашите нужди. Ето някои общи неща, които трябва да търсите при избора на медицинска застраховка за чужбина. По-долу поместваме списък с опции, които биха ви били полезни при взимане на решение коя медицинска застраховка за чужбина да изберете. В зависимост от вашия здравен статус, маршрут за пътуване и планирани дейности, може да не се нуждаете от медицинска застраховка за чужбина, която ви предлага и допълнителни възможности.

Медицинска застраховка за чужбина с включена спешна медицинска помощ

За една добра медицинска застраховка за чужбина е хубаво, ако не и задължително, да включва покритие за получаване на спешна помощ, в случай на злополука или заболяване.

Медицинска застраховка за чужбина с включен спешен медицински транспорт

Ако пътувате до отдалечен регион или държава с неадекватни здравни услуги, ще ви трябва медицинска застраховка за чужбина, която ви позволява да получите транспорт в случай на сериозен медицински проблем.

Много застрахователни планове включват медицинска застраховка за чужбина с включена възможност за транспортиране и евакуация, но имайте едно наум с плановете, които ви предлагат по-ниска цена - възможно е това покритие да не е включено.

Финансово покритие на медицинска застраховка за чужбина

Когато избирате медицинска застраховка за чужбина, трябва да проучите каква е сумата на покритието ѝ по отношение на медицинските разноски, както и дали се покриват разходи за лекарства. Изберете този застрахователен план, който ви предлага нивото и вида покритие, които смятате за най-подходящи за вашите нужди.

Обхват на медицинска застраховка за чужбина

Други важни неща, които трябва да знаете за вашата медицинска застраховка за чужбина, е кои държави обхваща планът; дали покрива само една, или е приложима за няколко страни. Ако пътуването ви включва посещение на няколко държави, със сигурност ви трябва медицинска застраховка за чужбина, която има покритие във всяка от тях. Другата възможност, която имате, е да сключите отделна медицинска застраховка за чужбина за всяка отделна държава.

Период на покритие на медицинска застраховка за чужбина

Изберете план за медицинска застраховка за чужбина, който обхваща цялата продължителност на вашето пътуване. Частичното покритие по маршрута на пътуването ви, е лоша идея, тъй като ще бъдете напълно незащитени по време на частите от пътуването си, които не са включени в полицата ви за медицинска застраховка за чужбина.

Много застрахователни планове за медицинска застраховка за чужбина предлагат възможност за сключване на полицата само за едно пътуване, както и възможност за сключването ѝ на годишна база. Втората възможност е идеална, ако пътувате често.

Медицинска застраховка за чужбина за установени заболявания

Ако имате съществуващо заболяване, е необходимо изрично да се уверите, че избраният от вас план за медицинска застраховка за чужбина план, го покрива. Това е особено валидно за хроничните заболявания и алергиите.

Покритие на медицинска застраховка за чужбина за специфични активности

Ако планирате да се занимавате със скално катерене, сърф или други потенциално опасни дейности по време на пътуването си, консултирайте се с нашите експерти как да включите в плана на вашата медицинска застраховка за чужбина възможните наранявания, които бихте могли да претърпите в резултат от тези дейности.

Разходи за транспорт и настаняване към медицинска застраховка за чужбина

Добре е да изберете план, който покрива разходите за транспорт и настаняване, направени, докато търсите или очаквате медицинска помощ. В идеалния случай, той може да покрива разходите и на един придружител.

Медицинска застраховка за чужбина с денонощна телефонна линия за спешна помощ

Много планове за медицинска застраховка за чужбина осигуряват денонощни телефонни линии, което ви позволява да получите помощ или отговори на вашите въпроси по всяко време. Това ще ви е изключително полезно, ако сте в чужда страна, имате медицински проблем и се нуждаете от допълнителна помощ, за да си осигурите медицински грижи.

Медицинска застраховка за чужбина със заплащане директно на здравното заведение

Един от най-сериозните проблеми, свързани със здравните застраховки по принцип, са споровете между доставчиците на здравни грижи и застрахователните компании за цената. Когато става дума за медицинска застраховка за чужбина, този проблем се задълбочава. Някои застрахователни компании се справят с това, като превеждат плащането директно на медицинските заведения и по този начин намаляват бюрокрацията, а вие ще мислите за едно нещо по-малко.

Надеждност на медицинска застраховка за чужбина

Преди да изберете медицинска застраховка за чужбина, проучете компанията, която я предоставя и доколко е надеждна. Прочетете статии онлайн, както и потърсете мнения и оценки на други клиенти. Положете максимални усилия да научите повече за платежоспособността на застрахователя. Никак няма да е приятно да сключите медицинска застраховка за чужбина с компания, която е на ръба, защото ако прекратят дейността си, ще загубите покритието на полицата, а и няма да можете да си върнете парите за сключената застраховка.