Автокаско

  • Плащате онлайн
  • Получавате по имейл
  • Бързо и лесно 24/7

Какво представлява застраховка Автокаско?

Независимо дали сте млад шофьор, или просто искате да знаете малко повече за това как и защо се сключва Автокаско, добре е да започнете от основното определение на Автокаско. Най-просто казано, Автокаско е споразумение между вас и вашия застраховател за това какво би се случило в случай на злополука. Застраховка Автокаско ви предпазва от финансови загуби в случай на инциденти, покрити от вашата полица. Вместо да се налага да правите разходи за ремонт, смяна на автомобилни части, а в някои случаи дори да плащате за медицински грижи, вие плащате застрахователна премия Автокаско на вашия застраховател и при необходимост, ще получите финансово обезщетение, за да покриете разходите си, според покритието и ограниченията, които сте избрали при сключването на полицата за Автокаско.

Вашата полица за Автокаско служи като договор, който определя за какви разходи отговаря за застрахователната компания и при какви обстоятелства. В замяна на тези услуги, вие заплащате месечна или годишна застрахователна такса (или премия) на вашия застраховател.

Въпреки че основната концепция на застраховката е доста ясна, покриваните застрахователни събития понякога са по-трудни за разбиране. Ето защо е важно да знаете как работи застраховка Автокаско, какво покрива и как да изберете покритията, които са подходящи за вас.

Процес на сключване на застраховка Автокаско

По-долу ще направим бърз преглед на това как протича процесът на сключване на застраховка Автокаско

Получаване на оферта за Автокаско

Получаването на оферта за Автокаско означава извършване на оценка от страна на застрахователя, преди да сключи застраховката. Въз основа на информация за вас, историята на автомобила, данни от извършен оглед на колата, както и покритието на застраховка Автокаско, което искате, застрахователните консултанти ви правят оферта (известна също като застрахователна премия за Автокаско). Офертата от Борлеон е безплатна, без задължение за сключване на договор. Дори има възможност да сключите застраховка Автокаско с отстъпка, при определени условия.

Избор на покритие на застраховката Автокаско

Както знаете, застраховка “Гражданска отговорност” е задължителна за всички шофьори в България и някои от тях избират да сключат само нея. Тя обаче има минимално покритие.  Застраховка Автокаско ви предлага покритие за допълнителни рискове и може да ви осигури повече защита на пътя. Свържете се с нас, за да получите повече информация за възможностите, които можем да ви предложим, според индивидуалните ви нужди при сключване на застраховка Автокаско. Така ще можете да тръгнете на път спокойни, че вие и автомобилът ви разполагате с подходяща защита.

Изберете сумите за вашата застраховка Автокаско

В случай на произшествие, вашата застрахователна полица Автокаско може и да не покрие всички разходи. При някои покрития за застраховка Автокаско (обикновено с по-ниски вноски), може да има определена сума, която трябва да заплатите в случай на злополука, преди да влезе в сила застраховката ви. Например, ако имате приспадане от 500 лева, но автомобилът ви има щети на стойност 1200 лева, ще платите първите 500 лева, а застрахователната компания ще плати останалите 700 лева (ако злополуката се покрива от вашата полица за Автокаско). Обърнете внимание, че по-високата сума, която се приспада, означава по-ниска месечна вноска, но това може да означава и заплащане на по-висока сума от джоба ви, в случай на щета.

Сключване на застраховка Автокаско

При сключване на застраховка Автокаско можете да изберете дали да платите предварително застрахователната премия за една година или да я плащате на месечни или тримесечни вноски. Не забравяйте да носите доказателство за сключена застраховка Автокаско всеки път, когато шофирате.

Какво да правите в случай на произшествие, ако имате сключена застраховка Автокаско?

В случай на злополука, трябва да подадете писмена претенция до застрахователната компания, която е сключена застраховката Автокаско възможно най-скоро. Застрахователната претенция е процесът на предоставяне на цялата информация и налични документи за инцидента към застрахователя, така че той да може да определи дали вашата полица за Автокаско покрива инцидента и колко щети могат да ви възстановят по Автокаското.

Съвети за опитни шофьори за по-ниски премии по Автокаско

Често опитни шофьори с чисти шофьорски книжки и хиляди километри зад волана, може да бъдат изненадани, когато премията им за застраховка Автокаско се повиши. Това може да се случи по редица причини. Добрата новина е, че голяма част от тях могат да бъдат контролирани и дори предотвратени. По-долу ще разгледаме няколко фактора, които могат да повлияят на тарифата ви за Автокаско.

Помислете каква кола шофирате

Много опитни шофьори сключват застраховка Автокаско за автомобили, които не разполагат с модерно оборудване за безопасност или купуват по-скъпи автомобили, за да са по-сигурни на пътя. Характеристиките на автомобила могат да повлияят на цената на застраховката Автокаско. Понякога Автокаско на автомобил с голям двигател и по-малко купе, като спортна кола с мощен V8 двигател, може да струва повече от тази на подобен тип автомобил, но с по-малък двигател.

Уведомете застрахователя по вашето Автокаско при промяна на начина ви на живот

Наскоро сте се пенсионирали или работите от вкъщи, като по този начин пътувате по-малко? Кажете това на вашия застрахователен агент. Броят на километрите, които изминавате може да е фактор, който да определи сумата по премията на вашата застраховка Автокаско.

Помислете два пъти, преди да позволите на приятел или роднина да шофира колата ви - може да е важно за вашето Автокаско

Детето ви току-що е взело шофьорска книжка и иска да покара вашия автомобил? Приятел има нужда от превоз и ви моли да използва колата ви за няколко дни? Автомобилът на съпругата ви е в сервиза и ви моли да ползва вашата междувременно? Имайте предвид, че когато предавате ключовете от автомобила си, това автоматично прехвърля и застрахователната ви полица за Автокаско на новия ползвател. Така, ако ваш познат удари колата ви, вашата премия за Автокаско може да се промени драстично. Когато друг човек редовно управлява автомобила ви, ви препоръчваме да се обърнете към нас за консултация и съдействие, така че да избегнете по-висока тарифа по вашата полица за Автокаско. Особено, ако имате “чисто” свидетелство за правоуправление, а човекът, който шофира не е толкова изряден.

Кредитният рейтинг може да е важен при определяне на премията за Автокаско

Много застрахователи взимат предвид вашата кредитна история и кредитен рейтинг при определяне на застрахователните премии за Автокаско. Затова е добре да сте сигурни, че сте редовен платец и показателите ви са стабилни.

Искате да сключите застраховка Автокаско?

Ние сме на разположение да отговорим на всички ваши въпроси, свързани със застраховка Автокаско и да ви съдействаме, когато имате нужда от допълнителна помощ при сключването на полицата. Свържете се с нас и намерете изгодни условия за Автокаско за вас и вашия автомобил.

Цени от 20 лв